De kracht van oprechte nieuwsgierigheid

Als coach, maar ook als gesprekspartner, ben ik altijd opzoek naar manieren om mijn gespreksvaardigheden te verbeteren. Zowel het luisteren als het stellen van vragen. Nietsvermoedend begon ik aan het boek ‘Socrates op sneakers’, het boek stond bij mijn moeder in de kast en ik had er wel eens wat over gehoord.

Al snel merkte ik wat punten van herkenning en kreeg ik een kleine grijns op mijn gezicht van alle herkenbare geschetste situaties. Van dingen die we juist vaak wel of niet doen. Want stellen we eigenlijk wel écht vragen gedurende de dag of formuleren we een zin en zetten we er maar een vraagteken achter? Genoeg om over na te denken dus.

Ik werk geprikkeld om weer eens wat bewuster om te gaan met communicatie.  Ik let wat meer op mijn eigen communicatie, maar er vallen ook dingen op in communicatie tussen mensen. We hebben eigenlijk maar weinig een open houding als het gaat om gespreksvoering. Hoe vaak zijn we écht benieuwd hoe het gaat met de ander en luisteren we om door te vragen op dat wat iemand vertelt?

Mensen zitten soms nog net niet op het puntje van hun stoel af te wachten tot ze in kunnen haken om over zichzelf te beginnen. Of uit goede bedoeling advies aan een ander geven, want dat heeft iemand zo goed geholpen in een soortgelijke situatie. Dit zijn voorbeelden van situaties waar we ons soms niet helemaal bewust van zijn. 

Oprecht nieuwsgierig zijn naar de ander is iets dat centraal staat als het gaat om mijn kernwaardes. Ik ga open een gesprek in en luister naar dat wat jij vertelt. Ik zal vragen stellen. Dit zijn vragen die jou aan het denken zetten en waardoor je een duidelijk doel voor jezelf kunt formuleren.

Nieuwsgierig geworden naar wie ik ben en wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Share: