De effecten van de natuur op gezondheid

De effecten van de natuur op gezondheid

Het groen, de fluitende vogels en de serene rust.  Zelf ben ik een enorme liefhebber van de natuur, maakt niet uit welk gedeelte van de dag het is. Op de fiets, wandelen of hardlopen. Maar ook het doen van een meditatie of yoga. Ik voel me zowel tijdens als na het aanwezig zijn in de natuur fijn. Een stuk rust, maar ook weer ruimte in mijn hoofd en veel inspiratie. Niet alleen voor mij levert de natuur deze voordelen, voor een ieder zijn er gunstige effecten te vinden in het groen als het gaat om gezondheid.

Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat buiten zijn goed is voor onze gezondheid. Echter heeft er een grote verschuiving plaatsgevonden. Mensen brengen het grootste gedeelte van hun tijd binnen door, voornamelijk in de weer met beeldschermen. Overdag is dit in het kader van werk, maar bij het ontwaken en avonduren kiezen we hier toch vaak zelf voor. Hoe mooi zou het zijn als we een paar keer per week de avond op de bank voor de tv vervangen door een blokje om…

Dit levert het op

Hieronder een aantal voordelen van de natuur:

  • Het vermindert stress: Wanneer er sprake is van langdurige stress stijgt het stresshormoon cortisol. In dit geval raken processen in het lichaam uit balans, waardoor er klachten ontstaan zoals een zwak immuunsysteem of afbraak van de spieren. In dit geval is het van belang dat er aandacht wordt besteed aan activiteiten die cortisol doen dalen. Hier speelt de natuur een belangrijke rol., het zorgt voor rust en ontspanning. Voeg hierbij nog een vorm van beweging toe voor nog meer gezondheidsvoordelen.
  • Schonere lucht: Een omgeving met veel groen, planten en bomen zorgt voor een betere luchtkwaliteit en meer zuurstof. Daarbij geven bomen stoffen af die een bijdrage leveren aan het versterken van ons immuunsysteem.
  • Positieve gevoelens en creativiteit: Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer mensen buiten zijn ze zich gelukkiger voelen in een groene omgeving dan een in een stedelijke omgeving. Natuur laat onze gedachten makkelijker de vrije loop dan een stedelijke omgeving. Door dit te laten gebeuren kom je tot nieuwe oplossingen of inspiratie.

Integreren in leefstijl

Misschien kom jij al dagelijks veel buiten en zoek je de natuur vaak op. Heel fijn! Het kan ook zijn dat dit iets is wat je graag wat vaker zou willen doen, iets waar je regelmaat in wil gaan vinden. Begin dan met kleine stappen en houdt het doel realistisch, dit werkt op langere termijn beter om vol te houden. Enkele tips hieronder:

  • Bedenk een activiteit die je uit kunt voeren in de natuur en ook daadwerkelijk leuk vindt! Dus niet omdat het moet, maar omdat je dat graag zou willen doen.
  • Zet even de telefoon uit of zorg dat je alleen in noodgevallen bereikbaar bent. Dit zorgt ervoor dat je echt opgaat in het moment en daarvoor ook écht de aandacht hebt.
  • Blok een dag en tijd in de agenda. Spreek eventueel met iemand af om een stuk te wandelen als je dat leuker vindt of weet van jezelf dat je anders niet zou gaan.

Share: